A hajhullásnak nagyon különböző okai lehetnek. Naponta akár 100 hajszálat is elveszítünk, ami teljesen természetes, ha ez a mennyiség jóval több, érdemes az orvosunkat felkeresni. 

A hajhullás okai

 
A hajhullásra rengeteg magyarázat van. Ezek lehetnek genetikai okok, hormonális változások, például terhesség, de a stressz és az egészségtelen táplálkozás is hozzájárulhatnak a szálak elvesztéséhez.

Először érdemes alaposabban megvizsgálni az étrendet. Ahhoz, hogy hajunk egészséges legyen, rengeteg vitaminra van szükség. Fontos a cink, a vas, a különféle fehérjék, valamint az A-, B- és C-vitamin rendszeres bevitele, így a vitaminokban gazdag ételeknek a fogyasztása különösen ajánlott.

Spenót

A spenót, bár nagyon megosztó zöldség, rendkívül egészséges. Rengeteg vasat, A- és C-vitamint tartalmaz, melyek elengedhetetlenek a szervezet működéséhez. Egy tanulmány bebizonyította, hogy a vashiány hajhullást okozhat, ezért érdemes beleépíteni az étkezésbe.

Hal

A tengeri halak között a lazacban, makrélában, a szardíniában, valamint a  heringben lelhető fel a legtöbb omega-3 zsírsav. Ezek fogyasztása csökkenti a hajhullást és vastag, fényes loboncot kölcsönöz.

Tojás

A fehérjék fontos szerepet játszanak az egészséges hajnövekedésben. A tojás kitünő fehérjeforrás erre a célra. Magas a szelén-, a cink- és biotintartalma, amelyek mindegyike hozzájárul az egészséges hajhoz. A biotin különösen fontos, mert szervezetünknek szüksége van vitaminokra a keratin előállításához, amitől erősebb lesz a hajszerkezet.

Szójafehérje

Tanulmányok bebizonyították, hogy a szójafehérje, mint a szójajoghurt, a miso vagy a tempeh, serkentik a hajnövekedést. Ezenkívül a hajad sokkal jobban tolerálja, mint a szójából készült, nem fermentált élelmiszereket, mint például a tofut vagy a szójatejet.

via