Egy kapcsolat mindenképpen melós, még akkor is, ha egyébként minden klappol köztetek. Ha szeretnéd, hogy a párkapcsolatod hosszú távon is működjön, akkor fontos, hogy időt és energiát szentelj a partnerednek, ez pedig fordítva is igaz. Viszont van egy apróság, ami még a legtökéletesebb kapcsolatokat is képes szétbombázni. A legdurvább az egészben, hogy sokáig lehet fel sem tűnik nektek, hogy ez probléma. 

A munkamánia 

Most biztosan szeretnéd már tudni, miről is beszélünk, szóval nem is húzzuk az időt. Akár hiszed, akár nem, de a munkamánia az, ami alaposan szétzilálhat egy amúgy remekül működő kapcsolatot. Egyéb függőségekkel ellentétben a munkamánia szép lassan veszi át az irányítást egyik, másik vagy éppen mindkét fél felett, szóval simán lehet, hogy évekig észre sem veszitek mekkora a baj. Hovatovább a szorgalmatok a külvilág számára értékesnek, csodálatra méltónak hat, ami remek dopping a folytatáshoz, csak éppen közben észrevétlenül mentek el egymás mellett. 

Mit is jelent ez? 

Persze először is tisztázzuk, mit is jelent a munkamánia, mert nem egészen azt, hogy havonta 1-2 alkalommal túlórázol. A munkamániás, függő kifejezés arra utal, hogy valaki konkrétan a munkájának a megszállotja. Egy idő után ez a függőség elképesztő méreteket ölthet: ha te arra leszel figyelmes, hogy az életed semmi másról nem szól, akkor is a munkáról beszélsz, amikor amúgy szabad lennél, akkor kezdhetsz gyanakodni arra, baj van.

Ráadásul ezzel elérheted, hogy az életed más, fontos területei hiányt szenvedjenek, szóval nem kizárt, hogy a munkafüggősédegre a kapcsolatod is rámegy. A munkafüggőséggel a legnagyobb baj, hogy ez általában nem azért hajszolja túl magát valaki, mert pozitív kielégülést hoz számára egy-egy siker, nem, a munkamániás sajnos inkább szorongó típus, aki állandóan azon aggódik, mi lesz, ezért folyamatosan 120 százalékon próbál meg teljesíteni. 

Lazíts 

Ez azonban mind fizikailag, mind mentálisan elképesztően megterhelő, ami pedig a legrosszabb, hogy az emberi kapcsolatok, szerelmek is rámehetnek. A túlzott munkamániával egyértelműen romlik az életminőség, és bár mindez általában lassan, fokozatosan történik meg, a vége általában az elkerülhetetlen kiégés. Ha te is munkamániás vagy, akkor javasoljuk, lazíts.

Nyilván tudjuk, mondani könnyű, de az a helyzet, hogy más opció nincs, már ha azt szeretnéd, hogy az egészséged rendben legyen és a párkapcsolatod se menjen rá a masszív munkafüggőségedre. Ha úgy érzed, kezdenek összecsapni a fejed felett a hullámok, vegyél ki néhány nap szabadságot, pihenj, töltődj, ez idő alatt pedig akár a pároddal is át tudod beszélni, merre tovább. Nem kizárt, hogy eljött az ideje egy munkahelyváltásnak. A lényeg, hogy próbáld meg jól érezni magad a bőrödben. Természetesen nem akarunk álszentek lenni, tudjuk, mindenki pénzből él, na, de mi értelme a sikernek vagy a pénznek, ha nem jut időd élvezni? 

(via)