Mindenki másképp kezeli a konfliktusait. Egyesek órákig, vagy akár napokig is képesek duzzogni, míg mások egyszerűen elengedni, és a heves veszekedés forró csókcsatába torkollik. Egy tanulmány azonban feltárta, hogy hogyan tudod a legkönnyebben kezelni az ilyen helyzeteket.

Veszekedés párok között

A kutatás során három esetet tanulmányoztak. Az elsőben 230 résztvevő leírta hogyan békültek ki egy-egy vita után. A második vizsgálatban a szakértők megállapították, hogy a 340 emberből leggyakrabban duzzogással, bocsánatkéréssel, barát bevonásával vagy elengedésével kezelték a konfliktusokat. A harmadik variációban 226 házaspárt zártak össze egy hétig. A cél az volt, hogy megfigyeljék, milyen békülési módot választanak majd a felek. Egy naplóba vezették, milyen a hangulatuk, mennyire elégedettek a nemi életükkel, valamint a párkapcsolatukkal. Az eremény azonban egészen megdöbbentő. 

Eredmény

A tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb pár valamilyen aktív megoldást keresett a konfliktusok kezelésére. Ez magában foglal minden olyan viselkedést, amely helyreállítja a békét a kapcsolatban: csók, ölelés, simogatás és bújás.

A békülés nemcsak magasabb szintre emelte a kapcsolatukat, hanem még boldogabbak voltak, mint előtte. Fontos, hogy kerüljük a duzzogást, ugyanis ez a viselkedés érzelmileg sokkal károsabb. Bár igaz, hogy a párok véleménye nem mindig egyezik, időt kell szánni arra, hogy megoldást találjanak a problémára.

via