Ha idén szeretnéd egy kicsit jobbá tenni az életed, akkor iktass be a mindennapjaidba néhány apró, ám annál hasznosabb szokást. Összeállításunkban most megmutatjuk, melyek azok a dolgok, amiktől garantáltan jobban érzed majd magad. Íme az apróságok, amik megváltoztathatják az életed. 

Olvass napi 10-15 oldalt 

Az olvasás az élet egyik legnagyobb öröme. Ha te is sokszor mondod, hogy jaj nincs időd elolvasni egy könyvet, akkor kezd kicsiben a dolgot. Nem kell egy nap alatt kipörgetned egy többszáz oldalas olvasmányt, de napi 10-15 oldalra igenis tudsz időt szakítani, hiszen ez nem több mint napi 10-15 perc. Hidd el, az olvasással elképesztő hatással lehet a mentális egészségedre, a NAMI California szerint ráadásul azok, akik mindennap szakítanak rá időt kevesebbet stresszelnek és sokkal empatikusabbak. Emellett kutatások kimutatták, hogy az olvasás okosabbá tesz és javítja  memóriát. 

Vesd meg az ágyad mindennap 

Bármennyire is hihetetlen, de az ágy megvetése jelentősen képes javítani a közérzeteden, sőt egyéb jó szokások betartásában is segíthet. Charles Duhigg, a The Power Of Habit című bestseller könyv szerzője azt mondja, az ágy bevetése kapcsolatban áll a fokozott termelékenységgel és hatékonysággal, valamint a költségvetés betartásával is. A kutatások egyébként azt mondják, hogy ne ébredés után azonnal ágyazz be, a bevetetlen ágy kevésbé érzékeny a poratkákra, amik számos egészségügyi problémát okozhatnak. Ha ébredés után azonnal megcsinálod az ágyat, akkor nem hagyod úgymond lélegezni azt követően, hogy kipattantál belőle, az évek során pedig számos tanulmány bizonyította, hogy pedánsan, szorosan bevetett ágyban  nagyobb eséllyel jelennek meg ezek az egyáltalán nem jó fej élősködők. Szóval először nyugodtan reggelizz, kávézz, csináld meg a reggeli rutinod, utána pedig jöhet az ágy. 

Öngondoskodás 

Mindennap szánj 10-15 percet az öngondoskodásra. Ez alatt viszont nem azokat az alap dolgokat értjük, mint fogmosás vagy hajmosás, hanem inkább valami olyanra, ami a személyes fejlődés segíti. Ilyen egyébként a fentebb említett olvasás is, ám ezen túlmenően is beiktathatsz a napodba valamit, ami hosszú távon épít téged. Ilyen lehet például pár percnyi meditáció munka közben, ami kutatások szerint kimondottan segít növelni a produktivitást. A lényeg, hogy szánj időt magadra, és emlékeztesd magad arra, hogy méltó vagy a saját szeretetedre. A változás időbe telik, de amennyiben hajlandó vagy tenni magadért, akkor ez a néhány szokás rövid időn belül hatalmas fordulatokat hozhat az életedbe. 

(via)