Némelyik tánc duzzad a tömény érzelemtől, a poéntól, az erotikától. Sokan próbálták már lekoppintani őket, akárcsak Jenna Ortega táncát, de kevesen jártak sikerrel. Itt a lehetőség, hogy lecsekkold, mennyi ikonikus táncjelenetet ismersz a filmtörténelemből!

Ponyvaregény

Quentin Tarantino Ponyvaregénye önmagában is egy legendás alkotás, amihez olyan nevek társulnak, mint Uma Thurman és John Travolta, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a film klasszikussá váljon. Egyszerűen zseniális, ahogy gengszter meg a főnök felesége szerepében előadják a '60-as évek népszerű táncát és twistelnek egyet.

Grease

Ha van valaki, aki mestere a bugizásnak, az John Travolta! Ezt már a Grease főszereplőjeként is bebizonyította, ami tele van lenyűgöző táncjelenetekkel. Ennek ellenére a film utolsó jelenete a legösszetettebb, legizgalmasabb tánc, amit Olivia Newton Johnnal lejt. Ahogy a tánc, úgy a sztori is a megalázott Sandy-ről szól, aki átalakul menő csajjá és törleszt kicsit Danny-nek.

Dirty Dancing

Most komolyan, van, aki látta, és nem próbálta rávenni a pasiját, hogy kapja fel úgy, ahogy Johnny Castle Baby-t az ikonikus táncjelenet csúcspontján? Az 1987-es Dirty Dancing a mai napig a világ egyik legromantikusabb filmje, és ráadásul olyan emlékezetes táncot lejtett Patrick Swayze és  Jennifer Grey a The Time of My Life-ra, hogy az popkultúra alappillére lett.

Flashdance

Most már bevallhatod nyugodtan! Amikor egyedül vagy otthon, néha te is levágsz egy ilyen show-t a nappaliban, mint Alex Owens (Jennifer Beals), aki sikeresen bebizonyította a zsűrinek: egy hegesztőmunkás csajsziból is lehet profi balett-táncos. Még ennyi idő után is képes Flashdance berántani az embert a ’80-as évekbe, hogy újraélje azt.

Gumiláb

Ren McCormac-nek aztán nem lehet megtiltani a táncot! Feltett szándéka, hogy a barátaival összefogva meglágyítsa Shaw Moore atya szívét, és elérjék: ne legyen betiltva a tánc. Ehhez pedig a főszereplő, akit Kevin Bacon alakít, olyat dancel, hogy a pincében keresheted az álladat, nézd csak meg!

West Side Story

Rita Moreno és George Chakiris szabályosan felgyújtják a képernyőt! A modern Rómeó és Júlia előszeretettel ugratja egymást, de mikor táncolni kezdenek, azt tömény szenvedéllyel teszik. A bandaharc árnyékában kibontakozó szerelmi történet zsúfolásig van érzelemgazdag dalokkal, és táncjelenetekkel, tele csodás latin motívumokkal, de a legkirívóbb mind közül az alábbi részlet:

Kaliforniai álom

Bizonyára legalább egyszer, már te is végigizgultad Ryan Gosling és Emma Stone szerelmi történetét, akik együtt küzdenek álmaik megvalósításáért. A film legnagyszabásúbb és legemlékezetesebb jelenetét két nap alatt vették fel, amihez le is kellett zárni az autópályát, hogy előadhassák a forgalmi dugóban kialakult örömtáncot.

Igazából szerelem

Nemcsak a sok szép szerelmi történet miatt ágyazta be magát a nézők emlékezetébe a film, hanem azért is, mert Hugh Grant, a miniszterelnök szerepében egy észbontó táncot lejt az irodájában a The Pointer Sisters „Jump” című dalára. Habár saját bevallása szerint iszonyatosan utálta: „Láttam a forgatókönyvben, és arra gondoltam: „Nos, ezt utálni fogom”. Egyáltalán nem volt kedvem táncolni, nemhogy elpróbálni.”

Ének az esőben

A világ egyik legismertebb táncát 1952-ben lejtették. Még az is ismeri az esőben daloló Gene Kelly ikonikus táncát, aki nem látta a filmet, sőt: talán volt is olyan bátor, hogy ki is próbálta a póznával táncolást. Kelly alakítja Donald O'Connort, aki a véletlennek köszönhetően népszerű sztár lesz, és belecsöppen egy szerelmi dráma közepébe.

Wednesday

Nem maradhatott le a listáról az, aki az utóbbi évek legmenőbb táncjelenetét szállította le! A Netflix sorozat egy az egyben meghódította a nézőket, de a Wednesday egyedi, muris táncjelenete volt a hab a tortán, amit ráadásul maga Jenna Ortega koreografált. „Én magam koreografáltam, és szerintem nagyon nyilvánvaló, hogy nem vagyok táncos vagy koreográfus.” Azt is elmesélte, hogy borzalmasan érezte magát az első felvételnél, mert épp covidos volt.