A kulturális nevelés, a vallás és az értékrendek nagyban befolyásolják a szexről alkotott képeinket, illetve azt, hogy hogyan viszonyulunk hozzá.  Párkapcsolat  esetében, ha  konfliktusok  vagy nehézségek merülnek fel, az a libidóra is hatással lehet. Szakértő elárulta, hogy milyen mentális és fizikai problémák jelentkezhetnek ilyen esetekben.

Párkapcsolati problémák

A kommunikációval, bizalommal vagy intimitással kapcsolatos problémák az alacsony libidó leggyakoribb okai. A szex egy olyan fizikai aktus, mely során az  érzelmeknek  is fontos szerepük van.

Ha nem érzi biztonságban magát, nem érzi azt, hogy törődsz vele, akkor a szexet is gyakrabban fogja elutasítani, bármennyire is működött a dolog.

Ha azonban az érzelmi kötelék megvan, viszont a szex rossz, az szintén negatívan  befolyásolhatja  a libidót .

Alacsony önértékelés

Az, hogy hogyan érzed magad a testedben, jelentős szerepet játszik a szexualitásban is.

Ha valaki nem érzi jól magát a saját bőrében, az a szexet, sőt, saját partnerét sem fogja kívánni.

Ebben az esetben fontos, hogy támogasd a pasidat, és növeld az önbizalmát minden téren, és szép lassan a gátak is leomlanak.

Szorongás, depresszió

A szorongás és a depresszió is befolyásolja a hormonszintet, ez pedig alacsony libidót eredményez.

A szorongást a kortizol vagy a „stresszhormon” szintjének emelkedését okozhatja, ami elnyomhatja a nemi hormonokat, melyek befolyásolják a szexuális vágyat.

A depresszió a neurotranszmitterek egyensúlyának felbomlását okozhatja, ez pedig fizikai fáradtsághoz, alacsony önértékeléshez vezethet, és a szexuális vágy is csökken. 

Trauma

A trauma, különösen a szexuális változata (szexuális zaklatás, vagy nemi erőszak), negatívan befolyásolhatja az együttléteket.

Fontos, hogy beszélj erről a pároddal, és ha nincs más megoldás, keressen fel egy jó szakembert. 

Gyógyszerek

Bizonyos vényköteles gyógyszerek, különösen az antidepresszánsok egy bizonyos csoportja, csökkentik a szexuális vágyat.

Ezek a gyógyszerek befolyásolják a hormonokhoz és neurotranszmitterekhez való hozzáférést, melyek fontosak a szexuális élvezet megéléséhez. 

Bizonyos antipszichotikumok, sőt az ADHD kezelésére szolgáló gyógyszerek szintén csökkentik a libidót.


via