A szakítás egyik fél számára sem egyszerű, de ha már egy ideje érzed, hogy minden jó dolog ellenére csak a problémák vannak és ezek miatt nem működik a párkapcsolatod, talán még nehezebb rávenned magadat a szakításra, mint egy hirtelen, nyomós okkal. A párkapcsolati tanácsadók szerint felelőtlenség elhamarkodott döntést hozni a szakítást illetően, mert könnyen lehet, hogy pár  hét után meggondolod magadat.  Érdemes inkább feltenned magadnak a következő pár kérdést, amiket megválaszolva egészen biztosan jól fogsz dönteni! 

1. Vajon csak túlgondolom az egészet?

A párkapcsolati terapeuták szerint a nők hajlamosabbak túlgondolni a dolgokat és hatalmas problémákat kerítenek a legkisebb apróságból is. A vita, veszekedés után érdemes egy-két napot várni a szakítás kimondásával mert könnyen lehet, hogy csak dühből akarsz szakítani a pasiddal, ami óriási hiba lenne.

2. Valóban olyan rossz a párkapcsolatom?

Egy dolgot jobb, ha tudsz: a párkapcsolatok nem tökéletesek, nincs olyan, hogy tökéletes férfi és mindenhol lesznek problémák, viták, veszekedések. A kérdés az, hogy ezen túl tudtok-e lépni vagy inkább feladjátok egymást. Vannak olyan helyzetek, amikor érdemes kilépni egy kapcsolatból, de ha csak egy kicsit kell javítgatni, alkalmazkodni a másikhoz, nem mindig éri meg eldobni azt!

3. Tényleg hibázott a párom vagy csak a frusztrációmat vezetem le?

A szexuálterapeuták szerint a párkapcsolati veszekedések zöme helyrehozható szexszel, intimitással; mert csak a kommunikáció során történt félreértés, amit közelséggel, törődéssel és intim együttlétekkel azonnal meg lehet oldani. Sokszor történik ugyanis az, hogy a szexuális és/vagy a munkahelyi frusztrációdat a pasikon vezetik le a nők, ami a viták többségéért felelős.

4. mihez kezdek a szakítás után?

Ha komolyan gondolkodsz a szakításon, arra is érdemes gondolnod, hogy vajon mi fog történni utána. Együtt éltek a pasiddal? Közös a lakásotok? Ha igen, ki fog elköltözni? Kivel szándékozol élni a szakítás után? Érdemes válaszokat találnod ezekre a kérdésekre, mert akkor nagyon önbizalommal fogsz hozzáállni a dolgokhoz. 

5. Boldog leszek a szakítástól?

Végül, de nem utolsósorban: szakítani általában azért szoktak az emberek, mert már nem boldogok egy párkapcsolatban. Vajon te boldogabb lennél attól, ha véget érne a párkapcsolatod? Ha a válasz nem, akkor nem is biztos, hogy a párkapcsolatoddal van probléma, az is lehet, hogy saját magad küzdesz problémákkal. Amennyiben viszont a válasz egyértelmű igen, úgy nem érdemes még heteken-hónapokon át húzni a szakítást, hanem lépj ki abból a kapcsolatból, ami nem szolgálja tovább a boldogságodat! 

Via