Vannak, akiknek semmilyen problémát nem okoz kimondani azt, hogy szeretlek, mert mindennap mondják azt a pasijuknak, a szüleiknek, a rokonaiknak vagy a barátaiknak. Másoknak pedig akár még egy év randizás után is nehezükre esik kimondani ezt a szót, ami a legbelsőbb és legmélyebb érzéseikről árulkodik. Most végre kiderült, hogy miért van ez és miért küzhetsz meg te is a szeretlek szó kimondásával!

Ezért nem tudod kimondani a szeretlek szót

A pszichológusok szerint mindez a gyermekkorból ered: a régimódi, hagyományos családokban ugyanis sok esetben nem divat a szeretet nyilvános kimutatása és a  szeretlek szó kimondása; az ölelkezés, a puszilkodás és a bárminemű érintkezés meg inkább kényelmetlen és ciki, mintsem kellemes.

Órákon át lehetne arról beszélni, hogy ez miért van így, de a szakértők szerint nagy eséllyel azért, mert az ő szüleik is ilyenek voltak és így tovább. Ha belegondolsz, nem volt rég, hogy a szüleid/nagyszüleid magázták az édesanyjukat, édesapjukat! Ez a fegyelmezett viselkedés, a szeretlek szó kimondásának abszolút tabusága pedig nem múlik el nyomtalanul – még akkor sem, ha egy új, szeretetteljes párkapcsolatban élsz! 

Nagyon sokan küzdenek a szeretlek szó kimondásával

A dolog abszolút nem függ nemtől: a pasik és a nők is áldozatul eshetnek annak, hogy nem fejezik ki az érzéseiket és szerelmüket a másiknak, de szimplán csak azért, mert egyszerűen nem tudják, hogyan kell azt. 

Már egy éve együtt voltunk a pasimmal, de soha nem mondta, hogy szeret. Egyszer lefekvés előtt aztán mondam neki és csend volt. Utána halkan motyogta, hogy ő is, azátn síri csend volt. Nagyon ciki helyzet volt, rosszul éreztem magam. Később kiderült, hogy a pasimnak soha nem mondták a szülei, hogy szeretik és nagyon furcsa volt számára, hogy egy nő ezt mondta neki 

– meséli Tamara, az egyik olvasónk, akinek tapasztalatait szintén megerősik a pszichológusok. A szakértők szerint azok ugyanis, akik laza, nyitott és bensőséges viszonyt ápolnak a családjukkal, akiknél nagy a kötődés és az összetartozás érzése, valamint az ölelkezés és az érzelemkifejtés is mindennapi, azoknál a szeretlek szó kimondása sem ritka. Emiatt később a párkapcsolatukban is teljesen természetes lesz a szeretet kimutatása szóban és más módon is. 

A legtöbb ember azért nem mondja ki (gyakran) a párkapcsolataiban, mert neki sem mondták gyerekként. Ez nem azt jelenti, hogy nem szerették őt a szülei, csak egyszerűen nem volt szóban kimondva. A visszautasítás érzésétől, attól, hogy esetleg nem kerül viszonzásra a szeretlek szó kimondása, pedig minden ember retteg. Ezeknél az embereknél pedig százszoros a rettegés

– mondja a pszichológus. Hogy mit lehet tehát akkor tenni, ha nehezedre esik szerelmet vallani a pasidnak? Ülj le veled és nyíltan mondd el neki az érzéseidet. Tudjuk, hogy nehéz; neki is az lesz, de az őszinteség elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres és boldog legyen a kapcsolatotok. Abban pedig mindig biztos lehetsz, hogy ha valaki igazán szeret, akkor mindig viszonozni fogja a szeretlek szót; ha pedig ez nem kölcsönös, akkor jobb ha nem is lesz jelen az életedben.

Via