Ahogyan arról már mi is beszámotunk május 6-án hivatalosan is, egy nagyszabású ünnepség keretein belül megkoronázzák Károly királyt. Az uralkodó nagy napjának részletei folyamatosan szivágornak ki, most pedig már azt is tudni lehet, mit fog csinálni Károly a koronázást megelőző este. 

A koronázás előtt 

Bennfentesek szerint Károly már jelezte, hogy május 5-én, este 6 óra után semmilyen királyi feladatokat nem lát el. Úgy tudni kvázi kijárási tilalmat rendelt el saját magának, ugyanis úgy érzi alaposan rá kell pihennie a következő napra, és nem szeretne túl fáradt lenni a szertartáson. 

Korán aludni megy

A 74 éves uralkodó elismert munkamániás, de információk szerint már a palota alkalmazottaival is közölte: elzártan szeretné tölteni a koronázás előtti estét, és semmi egyéb királyi feladat ellátását nem vállalja. Bár május 5-én fogadást tart a Nemzetközösség vezetőinek, valamint vacsorát is adnak a Buckhingam-palotában, de Károly valószínűleg hamar nyugóvóra tér majd. 

A menetrend 

Május 6-án, szombaton délelőtt Károly király és hitvese, Kamilla a Buckingham-palotából egy díszes menet élén, a Westminster-apátságba hajtat. A ceremónia után pedig egy még nagyobb létszámú díszfelvonulást vezetve a királyi házaspár visszatér a palotába. Ezt követően III. Károly és felesége, tovább a király család tagjai megjelennek a palota híres erkélyén, és üdvözlik a tiszteletükre összegyűlt tömeget. Azt azonban nem tudni, pontosan a család mely tagjai csatlakoznak hozzájuk. 

Május 7-e

A BBC és a BBC Studios egy különleges koronázási koncertet rendez, a Windsdor kastélyban. Információk szerint világsztárok – bár többen is nemet mondtak a felkérésre – állnak majd színpadra, ám a palota egyelőre nem fedte fel a résztvevők pontos névsorát. 

Május 8-a

A brit kormány május 8-a, hétfőre soron kívüli munkaszüneti napot hirdetett. Ez a nap a Buckingham-palota ismertetése szerint a jótékonykodásé, amikor is helyi közösségek érdekében vállalt önkéntes jószolgálati tevékenységeké lesz a főszerep. 

(via)