Nem ritka a srácoknál az elköteleződéstől való félelem, és sajnos igen, ez gyakran döntő tényezőnek minősül, ami a kapcsolat végét is jelentheti. A félelem a megállapodástól valójában teljesen elfogadható, ám egy kapcsolatban az lenne a cél, hogy ezt legyőzzék.

Szóval: együtt vagytok öt, hét vagy akár már tíz éve, és a pasid még mindig nem tette fel a kérdést? Mielőtt továbbállnál vagy végleg beletörődnél azt gondolva, nem szeret téged, vedd figyelembe a következő 5 lehetséges okot:

1. Pénzszűkében van, és szeretne kimászni belőle, mielőtt vállalná a házasságkötés költségeit

Erre biztos nem gondoltál, ugye? Pedig lásd be: ez egy abszolút reális és elfogadható ok! Kezdjük azzal, nem két forint egy eljegyzési gyűrű, még akkor sem, ha éppen nem egy százkarátos gyémántgyűrűvel szeretne meglepni. Az sem számít, hogy kicsi vagy nagy esküvőről álmodoztok, van egy bizonyos költsége, amit ki kellene csengetni. Ha mindezt megfejeli egy függőben lévő lakás- vagy diákhitel törlesztés, esetleg a tény, hogy albérletben laktok, az tovább nehezíheti a pénz félretételét az álomnapra. Ha úgy érzed, nálatok is erről van szó, és a szerelmed a maximumot akarja nyújtani, akkor add neki a tudtára: nem a gyűrű, nem a látszat a fontos, hanem maga a szándék és a házasság.

2. Már úgy érzi, mintha házasok lennétek

Miután hosszú éve egy párt alkottok, talán együtt is éltek, az lehet az érzése: igazából már házasok vagytok. Csak nem papíron, ami szerinte nem is baj, az úgyis csak „bonyolítja" a dolgokat. Emiatt nem érti, miért kellene az egészet megdobni egy esküvővel meg a körülötte lévő felhajtással, ami csak stresszel jár az ő szemszögéből. Azt is gondolhatja: felesleges idő, de főleg pénzkidobás az eljegyzés az esküvővel együtt. Minek a cécó, ha már most is élvezi a „házasság” minden előnyét?

3. A karrierjére koncentrál

Abban a hitben is élhet a lovagod, hogyha a férj és apa lesz belőle, nem marad ideje felkapaszkodni a vállalati ranglétrán vagy megvalósítani álmát. Ez a pénzügyi biztonságról szóló első ponthoz is kapcsolódik, aminek fényében tedd fel magadnak a kérdést: lehet őt hibáztatni azért, amiért a legtöbbet akarja nyújtani neked és a leendő családjának? Amennyiben látsz ebben a pontban igazságot, tudasd vele: csak mert megházasodik, semmiről sem kell lemondania, és utána is támogatni fogod a  vágyai  megvalósításában. Nyugodtan lehet karrierista férj!

4. Azt hiszi, hogy feladja a szabadságát

Ez egy nagyon tipikus, gyakran visszaköszönő, de téves hiedelem, hiszen attól még, hogy valaki megházasodik, nem ér véget az élete, és nem kerül a házasság nevű dutyiba. Sőt: valahol épp ezután leli meg a szabadságát, hiszen egy biztonságot nyújtó házasság nem bezárja, hanem kinyitja a kapukat. Egy egészséges, normális kapcsolatban egyik félnek sem kell feladnia magát, vagy a vágyait a házasságot követően. Ezt érdemes időnként belesuttogni az aggódó férfiú fülébe, hogy ugyanúgy eljárhat péntek esténként sörözni, bulizni vagy ülhet szombat délelőtt a gép előtt. Persze, ha egyszer gyereketek lesz, más lesz a tészta, de csak mert összeházasodtok nem kell mindjárt egy kiégett kanapétgyűrő Al Bundy-nak lennie.

5. Csonka családból származik

Gyakran ezzel a legnehezebb megbirkózni. Ha olyan családban nőtt fel, ahol az egyik szülő fiatal korában lelépett, vagy durva váláson mentek keresztül, az mély félelmet hagyhatott benne. De az is, ha egy rossz házasság szemtanúja volt, és azt kellett néznie, ahogy az apja bántotta az anyját vagy az anyja valamiképp tönkretette az apja életét. Ilyen esetekben azt a helytelen következtetést vonhatja el: a házasság rossz. Itt jössz te a képbe, akinek nem erőszakosan, hanem szelíden és bölcsen, de meg kell győznie ennek az ellenkezőjéről. Attól, hogy a szülei házassága nem volt sikeres, egyáltalán nem jelenti azt: a tiétek sem lesz az. De ajánlott lehet szakértő segítségét is kérni, ugyanis ilyen esetben egészen mélyen gyökerező félelmek, hiedelmek, lelki sérülések tarthatják vissza a  pasidat  attól, hogy feleségül vegyen.

Az elkötelezettségtől való félelem nem halálos ítélet a kapcsolatodra nézve, csupán meg kell dolgozni érte. Légy türelmes vele, és az itt leírtak fényében próbálj vágyat ébreszteni benne a házasság iránt.

Via