A gyönyörű hajkorona minden nő álma, ezért nem csoda, hogy több ezernyi kencét, hajpakolást, drága sampont vagy éppen bizarr trükköt is bevetünk a tökéletes haj érdekében. A hajtincseink azonban mindezek ellenére is rögtön le tudják rántani a leplet az egészségügyi állapotunkról, ezért nem árt figyelni a következő  intő jelekre: a szakértők szerint ugyanis ha baj van a szervezetünkben, az a hajunkon is meglátszik! 

FOKOZOTT HAJHULLÁS

Teljesen normális, ha fésülködés után a fésőd tele van hajjal: azt ugyanis tudod kell, hogy csak a hajkorona 85%-a van folyamatos növekedésben, a maradék 15% már elérte a végleges hosszát, ki fog hullani, mert régi vagy éppen regenerálódik a fejbőrödben. Szóval a hajhullás mindennapi eset: az viszont nem, ha csomókban jön ki a hajad, a nap bármelyik szakaszában. 

Mi lehet az oka? A hormonális háztartás teljes felborulása, az ösztrogén hormon hiánya, öregedés, genetika, menopauza, terhesség utáni állapot, diétázás, nem megfelelő fogyókúra, autoimmun betegség vagy a túl sok edzés is okozhatja.

ŐSZ HAJSZÁLAK 

A természetes hajszín elvesztése az élet velejárója: sokan csak idősebb korukban tapasztalják meg, mikor egyes hormonok csökkenni kezdenek a szervezetben, másokat viszont már a 20-as évek közepén elér a dolog, aminek okozója főleg a genetikára nyúlik vissza.

Mi lehet az oka? Öregedés, genetika, vagy túl sok stressz (azon belül is a megemelkedett kortizol stresszhormon szintje).

erős szőrösödés az arcon

Nem kifejezetten a hajtincseket fedi le, de mivel szőr, sokakat érinthet az arcon lévő erős szőrösödés, ami bizonyos fokozatig normális jelenség, mert a tesztoszteron férfi hormon a nőkben is megtalálható, de nem árt figyelni rá. Általánosságban elmondható, hogy azok a leghajlamosabbak rá, akiknek hormális vagy pajzsmirigy problémáik vannak.

Mi lehet az oka? Hormonális vagy pajzsmirigy problémák, autoimmun betegségek, súlyos esetben ciszták vagy tumorok. Szimplán a pubertás (azaz, a felnőtté válás) is okozhatja.

kopasz fejbőr

A fejbőrön lévő kopasz foltok megjelenése vagy a foltos hajhullás az alopecia areata legfőbb tünete, ami nem szabályos, de körkörös alakú kopasz kis foltokat eredményez. A betegség kialakulásának okai nem ismertek, bárkinél, bármilyen életkorban megjelenhet ez a probléma, ami az autoimmun betegségek egyik gyakori mellékhatása is lehet.

Mi lehet az oka? Alopecia areata, hormonális problémák, immunrendszeri problémák, autoimmun betegségek (pl. lupusz), korai menopauza.

ZSÍROS HAJ

A pubertás alatti, illetve utáni időszakban jelentős hormonális változáson esik át a szervezet, ezért a tiniknek általában az átlagosnál gyorsabban zsírosodik a hajuk, míg a felnőtteknek kevésbé. Ehhez az ösztrogén szint változása járul hozzá, ami szabályozza a fejbőr által termelt olaj mennyiségét (attól lesz zsíros a haj). Az izzadás mértékét és mennyiségét viszont genetikai tényezők ugyanúgy meghatározhatják, mint az, milyen időjárási körülmények között élsz, mikor van a menstruációd vagy éppen mennyit sportolsz.

Mi lehet az oka? A zsíros fejbőrnek ezernyi oka lehet, ami általában nem komoly. A párás, vizes környezetben vagy a nagy melegben mindenkinek könnyebben zsírosodik a haja, ha viszont nem sportolsz, mégis minden egyes nap megmosnád, akkor érdemes kikérni egy szakértő véleményét és/vagy megváltoztatni a hajápolási szokásaidat.

Via